De Bokrijklopers

Logo

Voor de meer sociale loper

 

 

Home >> Bibliotheek >> Zwangerschap

Mag men lopen tijdens en na de zwangerschap ?Of je tijdens de zwangerschap nog verder kan lopen hangt in de eerste plaats af van de dracht. 
Als er complicaties optreden is lopen al uitgesloten.  Toch blijft het ook in het andere geval niet erg aangewezen om te lopen.  Er zijn andere sporten genoeg met veel minder risico’s, dan de schokken van het lopen.

Na de zwangerschap doen zich een serie hormonale veranderingen voor, die makan dat de vrouw beter geschikt is voor uithoudingstraining dan de man.  Nogal wat vrouwen hebben na de zwangerschap reuzeprestaties geleverd.   Over een precieze datum die zich leent tot het weer opnemen van de training kanmen geen uitsluitsel geven.  Hierover moet de gynecoloog beslissen.

CHICAGO - Amber Miller voelde de weeën opkomen slechts enkele minuten na het passeren van de finishlijn op de Chicago Marathon. Een paar uur later bracht ze een gezonde baby ter wereld.

Miller vertelde de Associated Press in een interview uit het ziekenhuis, waar ze de volgende dag aan het herstellen was. "Ik ben gek op hardlopen."

Zondag 9 oktober 2011 was de achtste marathon voor de 27-jarige. Ze loopt al meer dan twaalf jaar. Ze ontdekte dat ze zwanger was van haar tweede kind de dag na het aanmelden voor de Chicago race en besloot om op het gevoel te spelen of ze zou lopen of niet.

Toen de baby nog niet geboren was de zondag kreeg ze toelating van haar dokter om half lopen. Ze voltooide het met een met een half-run, half-wandeling aanpak, het drinken van veel vocht en eten langs de weg. Ze eindigde in 6:25:50, veel langzamer dan haar gebruikelijke marathontijd, maar toch content.

"Veel mensen onderweg juichenden naar mij: 'Go zwangere vrouw!" "Zei ze. "Ik verwachtte enkele negatieve reacties. Ik herinner me niet alles."

Het was niet de eerste marathon van Miller's tijdens de zwangerschap.

In mei liep de Westchester vrouw de Wisconsin Marathon in 4:23:07, ze was toen 17 weken zwanger van haar dochter. In 2009, liep ze de Indianapolis Marathon in 4:30:27, terwijl ze was 18 weken zwanger was van haar zoon Caleb.

Elite lopers hebben getraind tijdens de zwangerschap, maar artsen zeggen dat Miller een zeldzaamheid is. Ze was in totaal 38 weken en vijf dagen zwanger. Voldragen wordt meestal gedefinieerd als 40 weken.

Wereld-record houder Marathon Paula Radcliffe liep 14 mijl per dag tijdens de zwangerschap en hervatte de training enkele weken na de geboorte van haar eerste kind. Ze won de New York City Marathon in 2007 slechts 10 maanden na haar bevalling. De Amerikaanse marathonloper Kara Goucher, die vorig jaar een zoon kreeg had ook getraind tijdens de zwangerschap. Zij liep elke week 80 mijl.

"Het is waarschijnlijk een zeldzame vrouw die in goed genoeg vorm is om een marathon te lopen tijdens de zwangerschap. Het is waarschijnlijk meer uitzondering dan de regel," zei Dr Priya Rajan, een assistent-professor in de verloskunde en gynaecologie aan de Northwestern University Feinberg School of Medicine in Chicago.

Medische richtlijnen zeggen over het algemeen dat als een vrouw een loper en gezond is voordat ze zwanger werd, het hardlopen tijdens de zwangerschap is geen probleem geeft. Artsen raden zelfs oefeningen aan voor een laag risico bij zwangerschappen. Echter, medische deskundigen het erover eens dat de zwangerschap niet de tijd is om het even welke zware inspanningen zoals het starten voor een marathon training voor de eerste keer te beginnen. Voor zwangere lopers is daarenboven nauwlettend toezicht door een arts aangeraden.

Miller, die nu uitkeek naar wat rust, zei dat het enige effect ze voelde de blaren op haar voeten waren. Ze was alleen maar blij dat haar dochter June, geboren was om 22:29 met een gewicht van zeven pond, 13 gram zonder complicaties.

Zou ze deze dag opnieuw willen beleven?

"Zeker weer," zei ze. "Het was een verhaal om nooit te vergeten."