De Bokrijklopers

Logo

Voor de meer sociale loper

 

 

Home
 

Nieuwsloper

13 Mei 2016

 

Beste

 
  Wandeling 4 juni Lommel

Op zaterdag 4 juni staat onze wandeling geprogrammeerd.

We blijven deze keer in Limburg en gaan stappen in het noorden van onze provincie.
Lommel is onze bestemming, bekend als het groene wandelparadijs van de Limburgse Kempen.
Omheen de adembenemende blauwe meren – ontstaan uit de ontginning van wit zand liggen hier schitterende natuurgebieden. Op zonnige dagen is het hier warmer en tijdens de vriesnachten kouder. Dat heeft alles te maken met de zandgrond die snel warmte opneemt en weer afgeeft. In deze extreme omstandigheden verwacht je niet veel leven; toch is het zand ‘thuis ‘ geworden van heel wat plant- en diersoorten als vlinders, graafwespen en bijen die zich hebben aangepast.
Onze wandeling situeert zich in de Sahara. De Sahara is door de combinatie van zand, waar en bos een uniek gebied van 193 ha in België. De grote waterplassen werden begin 20ste eeuw gegraven om zand te ontginnen. De onbegroeide woestijngrond is het gevolg van de uitwaseming van de vroegere zinkfabriek (tussen 1900 en 1940) waardoor de groene beplanting verdween. Na de tweede wereldoorlog werden hier naaldbossen aangeplant en met behulp van hagen en sprokkelhout werd het proces van complete verzanding voorkomen. Het is nu die combinatie van water en zand die het gebied een grote aantrekkingskracht geeft.
De wandeling praktisch :

  • datum : zaterdag 4 juni 2016
  • vertrek : Parking Kinderboerderij om 13u STIPT. (het is nog een uurtje rijden eer we in Lommel op onze bestemming zijn)
  • meebrengen : dag-rugzak met kleine picknick en wat om te drinken (op de wandelroute is geen drank verkrijgbaar) – wandelschoenen – eventueel iets tegen de regen – zonnebeschermer
  • totale afstand : 12 km – (drie uur stappen)
  • bezienswaardigheden op de wandelroute : speelbos met landart, de zandwinningsplas, de nieuwe uitkijktoren, de voetgangersbrug over het Maas-Scheldekanaal,, en de nachtrustplaats voor de schaapskudde.
  • het is mogelijk dat er na de wandeling in Lommel nog samen iets gegeten wordt. Dat wordt op het ogenblik zelf beslist.

Tot zaterdag 4 juni.


Lentekriebels 7 mei 2016

We hebben van Toine een mooie reportage ontvangen. Doordat de limiet van onze website bijna bereikt was hebben we moeten uitkijken naar een alternatief dat toch praktisch is om films op onze site te krijgen.

Film vroege lentevogels

Natuurlijk is er Paasmaandag geweest en ook onze tocht naar Scherpenheuvel. Heeft er nu echt niemand foto's gemaakt ?


Wielertoeristen - Ronde van Zuid-Limburg 28 mei

Voor fietsfanaten onder ons is er de Ronde van Limburg op zaterdag 28 mei

hetzilverenwiel/RVZL-Limburg


Maasmarathon 8 mei 2016

Enkele onder ons hebben deze marathon onder de voeten. Van enkele personen hebben we reeds de uitslag ontvangen maar het is een onmogelijkheid om de lijst van alle deelnemers af te lopen. Ik wil toch nog even een proficiat wensen aan de deelnemers. Alhoewel het maar 19°C was voelde het na deze lange koude periode veel warmer aan.

  Ward Vanrijkel