De Bokrijklopers

Logo

Voor de meer sociale loper

 

 

Home >> Actueel >>2013 >> Rome week 1

Rome: Op zoek naar de paus.

Sommigen onder ons vinden het hier niet warm genoeg ofwel willen ze met eigen ogen de nieuwe paus gaan opzoeken. Feit is dat ze op 30 juni even op de fiets zijn gesprongen om een toertje naar Rome te maken.

(dag 1 tot en met 7)
Hasselt - Bruchsal (526,62 km)
Zo dan, de eerste week zit erop. Via Maastricht, Aachen, Altenahr, Bad-Breizig, Koblenz, Worms en Speyer zijn we na 526km aangekomen in Bruchsal, waar we genieten van een zonne-zwangere rustdag. Een wekenlange rustdag vereist een zorgvuldig uitgekozen fietspartner : je deelt immers wel en wee gedurende 24 uren per dag ! En ja, we zijn nog steeds samen : figuurlijk én letterlijk. Niet echt verwonderlijk als je op pad bent met je beste vriendin die in dit geval ook mijn echtgenote is.
De gevolgde route was afwisselend van kwaliteit, panorama en relief. Toch was onze eerste kennismakimg met het Rheinfahradpad eerder frustrerend. Geen gepolijst asfalt maar stukken klinkers die duidelijk de duimen dienden te leggen tegen de langzame oerkracht van gestaag groeiende boomwortels. Naarmate we zuidwaards vorderden werd het fietsconfort een stuk beter. Naast de Rijn waren er nogal wat fietsers maar de meesten peddelden noordwaards en genoten al dus van een continu dalend profiel.
Onze eerste kontakten met Nederlanders en Duitsers bleven niet lang uit. Toch erg vriendelijke Oosterburen alhoewel ,het spontane, toch wat geremd leek. Zonder te veralgemenen of te vervallen in stereotiepen stelden we ook vast dat een percentage van de Duitsers is blijven hangen in een flauw afgietsel van de Ubermensch: Dit meestal omwille van futuliteiten. Enfin, 't is waarschijnlijk zoals overal : the good and the bad (dixit een bekende filmregisseur) Vergeleken met onze doortocht in Frankrijk vorig jaar snuift en ruikt men in de Noord-Eifel en in Rheinhessen minder historische aroma's alhoewel steden als Koblenz, Worms (het Concordqqt 1122, Luther, Judenfriedhof), Speyer (gespaard tijdens WOII) en Bruchsal meer dan een ommetje waard zijn.
Sedert onze start op zaterdag 30 juni zijn de weergoden ons gunstig gezind. Enkel op dag 4 (woensdag) was het scenario aan de verkeerde kant : de engeltjes kiepten de ganse dag hun plas-emmertjes naar beneden. Doorweekt bereikten we onze kampeerplaats aan de Rijn waar het nadien stikte van de ... muggen. meer bulten dan kilometers.
Stelt U even voor : je fietst de gande dag door bossen,velden en ziet plots aan de kant van de secundaire weg een enorme rij van kersenbomen versiert met rode bolletjes. Zo wat wil je dan ? Juist ! Tot weinig glorie en nog veel meer frustratie waren onze beentjes en armpjes een half metertje ... te kort. Wat kan de wereld op zulke momenten oneerlijk zijn.
Ook even vermelden dat er in Speyer voor de Kaisersdom een enorm stenen bekken staat in de vorm van een doopvont. Van de elfde tot de veertiende eeuw trokken de notabelen, in casu de keizer, de bisschop en de keurvorsten, in blinkend gewaad over de Maximilianstrasse (soort Champs Elyssée zonder bomen) van de stadspoort naar de Dom. Glitter en machtsvertoon ten top. Bij de aanstelling van een nieuwe bisschop werd dit Domnapf (bekken) gevuld met ..... wijn voor het gepeupel, het volk. Een marketings-strategie 'avant la lettre' om hun aanzien en status te vrijwaren.
Vanaf morgen, zondag, worden de dagetappes een stuk zwaarder : het heuvelland ligt op ons te wachten. Dat wordt, net als in de Noord-Eifel (Altenahr), weer duwen geblazen. Gelukkig wordt er de volgende dagen prachtig zomerweer voorspeld. De terrasjes onderweg mogen zich aan een duo Limburgse Rome-gangers verwachten.
Voilà, de rest volgt binnen een weekje als we Alpenland aanvallen.

 

Albert en Lea

 

Vervolg week 2

Week 3

Week 4