De Bokrijklopers

Logo

Voor de meer sociale loper

 

 

Home >> Actueel

Achilles 90 jaar

Op zondagmorgen, 11 maart 2012, zijn we met een klein groepje anciens van de Bokrijklopers, samengekomen op het terras van taverne Limoni in Genk, tegenover de H2, om Achilles zijn 90e verjaardag te vieren, die reeds op 11 februari plaats vond. Hij is nog steeds een kranige kerel, die op vraag nog eventjes 100 kleine push-ups demonstreert.

Hierbij deze foto waarop Achilles zich fier opstelt in het midden van zijn oude vrienden. Van links naar rechts herkennen we:
Arie Cleeren, Jacques Sneyers, Leon Fels, Robert Janssens, Achilles Vandebossche, Toine Vanherck, Edmond Dieu, Patrick Colemonts, Jean Marckelbach, Johan Raemaekers, Hugo Diricks en Fred Goris.

Laat ons toegeven dat sommige lopers Achilles nauwelijks gekend hebben. Wie is nu eigenlijk die 90-jarige onverslijtbare Achilles?
Wel, het is een oud-Bokrijkloper die vooral veel aandacht trekt in onze groep in de periode van 1956 tot 1991
Geboren te Dendermonde op 11/02/1922 in een boerengezin van 11 kinderen, waar hij de 4e oudste is, werkt hij op de boerderij van zijn ouders tot hij zich op 27-jarige leeftijd aanmeldt bij de toenmalige Rijkswacht. Er volgt een driejarige opleiding bij de ruiterij van de Rijkswacht in Etterbeek.

In 1952 volgt Achilles een jaar onderricht aan de militaire sportschool in Eupen. Hier leert hij boksen. Als bonkige geharde boerenzoon slaat hij elkeen die de euvele moed heeft met hem in de ring te treden pardoes tegen de mat. Hij wordt kort nadien kampioen van België in de categorie tot 68 kg. Na een paar jaren is hij dat beu en begint met judo, karate en zelfverdediging. Gedreven als hij is, behaalt hij in judo de 3e dan zwarte gordel alsook een zwarte gordel in karate.
Achilles geeft nadien ook op meerdere plaatsen les in gevechtssporten zowel aan rijkskwachters als aan burgers.

Toch is dit niet alles … hij doet ook aan schermen, volley-bal en hardlopen. Regelmatig is hij ergens terug te vinden op kampioenschappen.
Op 56-jarige leeftijd moet Achilles op pensioen. Dynamisch als hij is, belandt hij reeds in 1976 bij de Bokrijklopers.
Voor de toenmalige Bokrijklopers was Achilles een vreemde snuiter. Het gebeurde vaak dat hij vóór en na een wedstrijd in fakirhouding minutenlang op zijn kop bleef staan. Bij de bedevaartloop naar Scherpenheuvel bvb., was de afstand niet voldoende voor Achilles, hij liep ook nog eens terug naar Hasselt. Soms liep hij ook op zware legerschoenen.
Dit buitenbeentje was dan ook kort na zijn verschijnen bij de Bokrijklopers, regelmatig kampioen in een of andere loopdiscipline.
Zijn eerste grote uitdaging op loopgebied was de marathon van Maastricht in 1978. Hij haalt er een tijd van 3u08’, een mooie tijd in die periode waar marathonlopen nog een bedoening was voor buitenbeentjes en goed sportschoeisel quasi onbestaande was. In die tijd bestond er weinig of geen informatie over hoe men een marathon moest voorbereiden.

In totaal liep Achilles 10 marathons, zijn beste tijd was 3u03’. Op 65-jarige leeftijd nam hij nog deel aan de 25 km voor veteranen in Brugge.
Op een bepaald ogenblik moest Achilles stoppen met elke vorm van spierbelastende sportbeoefening. Momenteel fietst en wandelt hij nog. Verder doet hij dagelijks bepaalde oefeningen om zich fit te houden.
In zijn vrije tijd was Achilles, eigenaardig genoeg, een geoefend houtsnijkunstenaar en beeldhouwer, hij boetseerde en sneed niet onaardige borstbeelden, met veel gevoel voor hoofden en gezichten.

Deze bijzondere man is nu 90 jaar oud, toch heeft hij nog harde knuisten en spieren.
Om samen te vatten kan ik zeggen dat Achilles een waardevol Bokrijkloper is geweest en we zeker en vast contact zullen blijven houden met hem.
Achilles … we wensen je nog vele jaartjes, een goede gezondheid en héél veel geluk.

(Leon)